Grønland og Danmark til eksamination: FN's Torturkomité udtrykker bekymring over spiralskandalen

Nyhed, Pressemeddelelse
IUD

Komitéen anbefaler, at alle sager om opsatte spiraler uden samtykke, inklusivt sager efter 1991, undersøges til bunds, så de ansvarlige kan stilles til ansvar og ofrene få oprejsning.

Sagen om de opsatte spiraler på grønlandske piger og kvinder i tiden efter 1960 og frem vækker bekymring i FN´s Torturkomité. Komitéen anbefaler, at alle sager om opsatte spiraler uden samtykke, inklusivt sager efter 1991, undersøges til bunds, så de ansvarlige kan stilles til ansvar og ofrene få oprejsning.  

FN´s Torturkomité eksaminerede 8.-9. november Kongeriget Danmarks indsats mod tortur og anden nedværdigende behandling. Torturkomitéen peger i sin rapport på en række centrale områder, hvor der bør sættes ind for at efterleve Torturkonventionen.

Én af sagerne er spiralskandalen, som handler om, at danske læger fra 1960´erne og frem opsatte spiral på piger og kvinder uden samtykke.

Forperson for Rådet for Menneskerettigheder (IPS), Qivioq Løvstrøm, er glad for FN´s gennemgang af Kongeriget Danmarks, og herunder Grønlands, indsatser for at efterleve Torturkonventionen. Sammen med ICC og Børnetalsmandsinstitutionen MIO opfordrede IPS til, at den igangværende uvildige undersøgelse af spiralskandalen udvides til at inkludere tiden efter 1991, hvor Grønland overtog sundhedsområdet.

Når en stat eller myndighed udfører handlinger, der kan indebære krænkelser af menneskerettighederne, skal alle sager undersøges til bunds – og er der mistanke om opsatte spiraler uden samtykke i tiden efter at Grønland overtog sundhedsområdet i 1991, skal disse sager naturligvis også undersøges. Opsætning af spiral uden samtykke udgør en grov krænkelse af pigers og kvinders ret til selvbestemmelse, uanset hvornår handlingen er udført.”
Qivioq Løvstrøm

 

 

Andre kritikpunkter

FN´s Torturkomité retter også sit søgelys på en række andre udfordringer i Kongeriget Danmark, som handler om udfordringer i fængselsvæsenet, politiet og i psykiatrien.

 

Vi håber og forventer, at Grønland tager FN´s Torturkomités kritik til sig og iværksætter komitéens anbefalinger så hurtigt som muligt
Qivioq Løvstrøm

 

 

 

FN´s Torturkomités rapport er vedhæftet
For yderligere informationer, kontakt Qivioq Løvstrøm
Qivioq@humanrights.gl eller sekretariatet på info@humanrights.gl