Dialogen om menneskerettigheder skal på turné i Grønland

Nyhed, Pressemeddelelse
Aviaq, Aaju og Kristina

Twice Colonized & IPS: Vi tager på rejse med menneskerettighedsaktivisten Aaju Peter på rejse til Ilulissat og Sisimiut under sloganet ”Kend dine rettigheder”.

I næste uge tager Rådet for Menneskerettigheder (IPS) og Institut for Menneskerettigheder (IMR) sammen med menneskerettighedsaktivisten Aaju Peter på rejse til Ilulissat og Sisimiut under sloganet ”Kend dine rettigheder”. Samtidig vises dokumentarfilmen Twice Colonized, hvor Aaju Peter er hovedperson og manuskriptforfatter.

Rådet for Menneskerettigheder besøgte også Sisimiut i 2022 under samme overskrift, hvor elever på GUX Sisimiut arbejdede med værktøjet ”dialogkort” under en pilotprojektworkshop. Med elevernes feedback og værdifulde erfaringer har IPS siden færdigudviklet og finpudset dialogkortene om menneskerettigheder, og det er netop disse dialogkort, som udgør udgangspunktet for de kommende rejser.

”Vores evalueringer viser, at både kendskabet, interessen og evnen til at tale om menneskerettigheder stiger markant blandt deltagerne under dialogkortworkshops. Formålet med projektet er netop at klæde borgere på til at kunne tale om menneskerettigheder på en vedkommende og relevant måde. Derfor er vi meget glade for, at vi nu er klar til at udbrede vores workshops til flere borgere i Grønland", siger projektleder Kristina Kristensen.

Næste uges workshops skal afholdes på henholdsvis Socialpædagogisk Seminarium i Ilulissat og GUX Sisimiut.
Projektet er en del af Nordatlantpuljen – en pulje, der består af midler afsat på den danske finanslov. Herunder samarbejder Rådet for Menneskerettigheder med Institut for Menneskerettigheder i Danmark frem til udgangen af 2024 om at udvikle forskellige indsatser til at styrke kendskabet til menneskerettigheder blandt den grønlandske befolkning.

”Et større kendskab til menneskerettigheder blandt befolkningen er et af IPS’ målsætninger. Derfor er vi glade for, at Nordatlantpuljemidlerne muliggør projekter som dette, der udbreder viden om menneskerettigheder og deres relevans til befolkningen i Grønland. Rådet har ikke selv økonomiske midler til at udvikle disse indsatser. For at nå vores målsætning, er vi altså afhængig af de eksterne midler, som Nordatlantpuljen tilfører”, siger Sekretariatschef Tina Dam.

En ekstra dimension

Med på rejsen er også Aaju Peter. Hun er advokat, menneskerettighedsforkæmper og hovedpersonen i filmen ”Twice Colonized”. Filmen portrætterer Aajus personlige historie og hendes livslange kamp for at styrke inuits rettigheder i de arktiske lande. Filmen havde grønlandsk premiere den 13. september til Nuuk International Film Festival og bliver efterfølgende vist i biografen i både Nuuk, Sisimiut og Ilulissat.

Som noget ganske særligt har IPS og IMR æren af at kunne vise ”Twice Colonized” i forlængelse af de afholdte workshops og tilbyde deltagerne en Q&A-session med Aaju. Med afsæt i vores workshops og ’Twice Colonized’ ønsker vi at åbne op for en vigtig samtale om oprindelige folks rettigheder, diskrimination og forholdet mellem Grønland og Danmark.

Derudover vil IPS og IMR også afholde offentlige visninger af filmen i biograferne i Ilulissat og Sisimiut, hvor publikum ligeledes får mulighed for at møde Aaju Peter og stille hende spørgsmål.

Næste uges rejse er starten på en større turné rundt i Grønland. I oktober arrangerer IPS og IMR endnu en række workshops i blandt andet Aasiaat, mens Syd- og Østgrønland er blandt målene i foråret 2024.
Der vil være offentlige aftenvisninger af ”Twice Colonized” den 17. og 18. september i Ilulissat og den 19. og 20. september i Sisimiut. I Nuuk vises filmen i Katuaq fra den 19. til og med den 26. september.