Højdepunkter fra Tilioq konference maj 2023

Nyhed

Sekretariatet for Rådet for Menneskerettigheder har på vegne af rådet deltaget i Tilioqs årlige konference med temaet Individet i fokus.

Der var flere spændende oplæg, og mange gode og relevante pointer i dagens løb. Eksempelvis Niels fra Maniitsoq, der delte sin personlige historie om pludselig at få en hjerneskade og de alvorlige følger det medførte for hans funktionsevne. Niels beskriver mødet med systemet og den kamp det har været og er at få hjælp.

Pierre Essoh fra Nunavummi Disabilities Makinnasuaqtiit Society (NDMS) fra Nunavut beskrev deres focus og arbejde med at sikre fuld integration og tilgængelighed i samfundet for personer med handicap. De sikrer bl.a. kontakt med arbejdsmarkedet og understøtter kompetenceudvikling med henblik på at komme i job. Deres organisation tilbyder en form for one-door princip for personer med handicap. Så personen ikke skal stå alene i mødet med systemet.

Ingrid Thunem fra Tromsø, Norge fortæller om PBA-ordningen (personlig borgerstyret assistance ordning). Personen med handicap ansætter personlige støttepersoner, der hjælper borgeren til at leve et så selvstændigt liv som muligt. Borgeren kan selv planlægge og administrere sine aktiviteter uden at være afhængig eller begrænset af skemalagte kommunale tilbud. Ingrid har dermed været i stand til at tage en PhD, være forperson for en forening og varetage et job.

Et-dørs princip

Særligt inspirerende var tanken om et one-door princip, hvor personer med handicap og/eller funktionsnedsættelser kan få hjælp og støtte i deres møde med forvaltningen, arbejdsmarkedet og fritidstilbud.
I en grønlandsk kontekst kan det være oplagt at have en central enhed, der sikrer sårbare borgere den rette hjælp og vejledning, da borgere bliver mødt af meget forskellige tilbud og muligheder i kommunerne, på trods af at alle har de samme rettigheder. Vi hører gentagne gange fra borgeren hvor opslidende mødet med systemet kan være, og hvordan en del giver op og flytter til Danmark i håb om bedre støttemuligheder.

Inklusion er nyttigt for borgeren såvel som for samfundet

Personer med handicap kan og vil oftest gerne bidrage til samfundet, ligesom alle mennesker har brug for at være en del af et fællesskab. Ved konkret kontakt og formidling imellem arbejdsmarkedet og personen med handicap kan ender måske lettere mødes, og fordomme kan blive nedbrudt.
Vi kan i Grønland udnytte on-line muligheder væsentligt bedre, f.eks. i forhold til træning og sociale aktiviteter for personer med handicap. Det kan blive lidt ensomt, hvis man er den eneste på bostedet med et handicap.

Lovgivning og systemet

Det er en væsentlig faktor at lovgivning og procedurer er overskuelige og håndterbare både for borgeren, der skal orientere sig i sine rettigheder og for sagsbehandleren, der skal sikre at borgeren får den rette hjælp. Der er derfor et behov for at vi evaluerer vores procedurer, vores lovgivning og vores tilgang til at opfylde borgere med handicaps rettigheder og behov. Udgangspunktet bør være borgeren, mennesket og ikke systemet.

#Taasinerittitusindtit / #Titusindstemmer - Ataatsimoorluta kikkunnut tamanut Kalaallit Nunaat / Sammen pm et Grønland for alle

#titusindstemmer

Tilioq har oprettet en facebookside der hedder #titusindstemmer som er en søsterorganisation til #enmilionstemmer, en bevægelse der kæmper for retssikkerhed for mennesker med handicap og Psykisk sårbarhed og deres pårørende. Den grønlandske udgave #taasinerittitusindtit / #titusindstemmer skal bidrage til at sætte fokus på handicapområdet, rettigheder og ikke mindst skabe fællesskab og synlighed omkring personer med handicap og deres hverdag. Rådet opfordres til at blive medlem af Facebook gruppen og dele muligheden i deres netværk.

Læs mere om Tilioqs årlige konference og om #titusindstemmer på Tilioqs hjemmeside her: http://Tilioq.gl

Tak til Tilioq, til oplægsholdere og ikke mindst til foreningen Orpigaq for en inspirerende dag.

Kontakt

Inuit Pisinnaatitaafii pillugit Siunnersuisoqatigiit / Rådet for Menneskerettigheder

Officiel postkasse