Børn og unge - Status i Grønland 2019

Menneskerettighederne gælder for ethvert menneske og dermed også for ethvert barn. De nationale retssystemer og retsregler har imidlertid traditionelt været tilpasset voksne. Børn er blevet set som personer, som skal beskyttes, for eksempel i den familieretlige lovgivning, i værgemålslovgivningen og i den sociale lovgivning.

Det er dog siden vedtagelsen af FN’s Børnekonvention fra 1989 blevet mere almindeligt anerkendt, at børn har selvstændige rettigheder. Rapporten giver først en kort beskrivelse af udviklingen på området. Dernæst redegør vi i korte træk for børnekonventionen og for, hvilken grønlandsk lovgivning, der har betydning i forhold til konventionen. Derefter behandler vi tre udvalgte emner og giver anbefalinger til, hvor menneskerettighederne kan styrkes i Grønland. Emnerne er:

  • Omsorgssvigt, vold og misbrug
  • Anbragte børn og unge
  • Børn og unge på kant med loven

Desuden beskriver vi relevansen af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling for børn og unge i Grønland. Der er de seneste år sket en række strukturelle ændringer i Grønland for at styrke beskyttelsen af børn mod omsorgssvigt og overgreb i form af blandt andet oprettelsen af Socialstyrelsen, vedtagelsen af en ny lov om støtte til børn og Naalakkersuisuts strategi mod seksuelle overgreb for 2018-2022.

Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheder støtter det styrkede fokus på børns rettigheder. Vi finder det væsentligt, at Inatsisartut, Naalakkersuisut og kommunerne også i de kommende år arbejder målrettet på at sikre en koordineret og fagligt velfunderet indsats på socialområdet i børnesager.

Læs hele rapporten her:

Kontakt

Foto af Natuk Rosing Fleischer

Natuk Rosing Fleischer

A/C Fuldmægtig